Manuelhoeve

Bierbostel als aanvullend krachtvoeder in de lammertijd

Al  ruim 20 jaar voer ik bierbostel aan de schapen in het voorjaar als de lammetjes geboren zijn en bij de moeder zogen. Het schaap heeft dan naast het hooi of kuilgras extra energie en eiwit nodig om veel melk te produceren voor de lammetjes.

Bierbostel is een restproduct van de bierbrouwerijen. Bier wordt gemaakt van een mengsel van voornamelijk gerst, een beetje mais en nog wat andere ingrediënten. Dit mengsel wordt geweekt en verwarmd. Door het gisten komen de suikers vrij uit die gerst-mais-brij. Van deze suikers wordt bier gemaakt. Als de suikers er uit zijn is de gerst-mais-brij afval. Maar voor de dieren is het nog een waardevol en heel gezond aanvullend krachtvoer, bierbostel genoemd. Er zit nog veel eiwit in en het heeft een heel goede werking op het verteringsproces in magen van het schaap. De schapen geven er dan ook veel melk van en voelen zich lekker.

Mooi toch: “afval” wordt nuttig gebruikt en omgezet in melk.

Ieder jaar laat ik 12 ton bierbostel komen. Dit komt vanaf de bierbrouwerij in Zoeterwoude. Het wordt opgeslagen in een kuip. Deze kuip kan ik luchtdicht afdekken. Zo wordt de bierbostel goed geconserveerd. In de lammertijd (maart/april) maak ik de kuip aan één kant open en voer ik iedere dag een paar kruiwagens vol aan de schapen. Zo kan ik ongeveer twee maanden met zo’n kuip doen.

DSC_0298[1]