KuneKune varkens

Het Kunekune varken is een zeldzaam ras.

IMG_2877

Kunekune varkens zijn lieve en aanhankelijke kleine varkens die heel makkelijk zijn te houden. Ideaal voor mensen die een paar varkentjes voor de hobby willen houden. Door hun vriendelijke karakter zijn ze ook ideaal voor kinderboerderijen. Kunekunes staan bekend als de Maori-varkens uit Nieuw Zeeland. Ze werden door de Maori gehouden als scharrelvarkens, en bij speciale gelegenheden gegeten. Kunekunes mochten in de Maori nederzettingen vrij rondscharrelen op zoek naar eten om en in de huizen. Het lange en nauwe contact met de mens is waarschijnlijk de reden dat deze varkens zo’n vriendelijk en gelijkmatig temperament hebben.

 

Uiterlijk en karakter van de Kunekune

Kunekune varkens worden tussen de 60 en de 76 cm hoog en kunnen tussen de 55 en 95 kg wegen. Hun hele lichaam is met haren begroeid. Dit kan gaan van kort en strak naar lang en gekruld haar. Ze bestaan in crèmekleur, gember, bruin, zwart en gevlekt. Ze hebben een medium tot korte snuit en zowel punt- als flaporen.  Ze hebben korte benen en een kort rond lijf. Het meest ongewone van de Kunekunes is dat ze vaak een paar kwastjes onder hun kin bezitten, net als geiten. Deze kwastjes heten piri piri’s in het Maori.  Het is niet iets exclusiefs voor Kunekunes, maar het is wel vrij ongewoon. Sommigen hebben ze en anderen niet. Ze hebben een verrukkelijk temperament: rustig, vreedzaam en heel vriendelijk. Ze bloeien helemaal op in menselijk gezelschap.

Het Kunekune varken is een ras met vele genetische variëteiten, hetgeen één van de charmes is van het ras. De meeste mensen verkiezen een bepaalde kleurslag en fokken dan verder met hun uitverkoren lijn. De Maori’s verkozen zwarte Kunekunes, maar in Engeland is de gevlekte kleurslag de favoriet momenteel. Het is van belang dat alle kleuren van de Kunekunes consequent gefokt blijven worden. Om een zeldzaam ras in alle veiligheid in stand te houden, moet een zo breed mogelijke basis aan genen worden bewaard. En dus niet alleen maar fokken in functie van mode of rage, wat onvermijdelijk zal leiden tot een onherstelbare fout voor het ras. In Engeland en Nederland zijn de Nieuw-Zeelandse standaards ter verbetering van het ras overgenomen. Deze standaard focust op correcte vormen en goede karaktereigenschappen.

 

Zeldzaam
De kunekune is een zeldzaam varken. In 1980 leefden er naar schatting nog 50 raszuivere kunekune varkens. Michael Willis en John Simister, wildlife-park beheerders, startten toen een fokprogramma. In verschillende landen is dit opgepakt, eerst in Engeland, later ook in Nederland. Het gevaar voor uitsterven is inmiddels geweken. Doordat de kunekune een zeldzaam ras is (er zijn maar wereldwijd maar 6 vrouwelijke bloedlijnen en 4 mannelijke bloedlijnen) dient er zeer zorgvuldig met kunekunes gefokt te worden om inteelt (en daaruit volgend ziekte) te voorkomen. Koop nooit dieren zonder stamboom!