Over ons en ons boerenerf

LG_20110324_067 copy

Even voorstellen. Wij zijn Karin en Arjan Bossen en wonen op de “Manuelhoeve” in Aartswoud. Karin is geboren in Uithoorn en is op 15 jarige leeftijd in Aartswoud komen wonen. Arjan is geboren op boerderij de “Manuelhoeve”. Arjan is van jongs af aan gepakt door het leven op de boerderij. Altijd bezig met dieren en op jonge leeftijd al in het bezit van een groentetuin. Alles wat groeit en bloeit boeit Arjan.

Kleinschaligheid, gek op dieren en zelfvoorzienendheid zijn sleutelwoorden voor ons leven op boerderij de Manuelhoeve, voor ons het paradijsje op aarde.
Ieder jaar worden in de herfst enkele lammeren geslacht en ingevroren voor eigen consumptie.
Voor de zuivel melken we drie geiten. De melk gebruiken we als ontbijt met havermout, we maken kefir van rauwe melk, we maken panir (zachte kaas) en we maken yoghurt.

De moestuin van ongeveer 225 m2 voorziet ons vrijwel het hele jaar van verse groenten. Sinds 2022 zijn we ook in het gelukkige bezit van een hobbykas. Dit verlengt het seizoen en kunnen we enkele teelten doen die buiten moeilijk zijn. Het is een flinke uitdaging om het jaar rond groente beschikbaar te hebben. Maar het lukt. De tuin wordt bemest met verteerde ruige stalmest. Karin zaait en plant met behulp van de biologische dynamische zaaikalender. Door de natuurlijke eigenschappen van planten te benutten en de variatie in de tuin hoeven we geen gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Bovendien wíllen we geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken.
Als dierlijke eiwitten eten we lamsvlees van eigen lammeren.
We beseffen ons dat het tot je nemen van voedsel de meest intieme relatie is tussen de mens en de natuur. Voedsel stop je letterlijk in je lichaam, het wordt verteerd en komt in je bloed. Bloed gaat langs al je functies en organen, langs je hersens. Voedsel moet gewoon goed en veilig zijn.

DSC_0205[1]De groentetuin

DSC_0048[1]

Veel fruitbomen sieren ons erf. Als appelrassen hebben we Goudrenet, Notaris, Franse Bellefleur, Groninger Kroon, Schagerrood, Sterappel, Schellinkhouter, Glorie van Holland (misschien wel onze favoriet), Karmijn de Sonneville en de Zoete Ermgaard. Ook staan er enkele walnotenbomen, perenbomen, pruimenbomen, de mispel en de kweepeer, struiken van zwarte bessen, rode bessen, kruisbessen en bramen. Niet geplant, wel veel aanwezig zijn de vlierbessen. In de herfst maken we flink wat potjes jam. Tijdrovend, maar fantastisch om te doen.

IMG_4438Oogst van stoofpeer

IMG_4443

IMG 8868 kleinVlierbessenjam

De dieren hebben volop de ruimte om te grazen en te scharrelen. De schapen lopen het hele jaar in het weiland behoudens de maanden februari en maart, de lammertijd. De potstalmest van deze maanden wordt over het land uitgereden. Kunstmest wordt niet gebruikt. Uitgangspunt is een gezonde bodem. Door de vele beweiding, het niet omploegen (wij verhuren geen land voor bijvoorbeeld de teelt van tulpen), de ruige mest die over het land uitgereden wordt, geen gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en omdat ons weiland niet wordt bereden door zware machines heeft zich een dikke, humusrijke, verende graszode ontwikkeld. Een gezonde basis voor de groei van onze dieren. Als de schapen in de winter binnen zijn gebruiken we erwtenstro als strooisel. We halen dit bij Smak Peulvruchten uit Lutjewinkel. Hier worden peulvruchten op een zeer ambachtelijke wijze geteeld (www.smakpeulvruchten.nl). Erwtenstro heeft als voordeel dat het veel vocht opneemt en dat het heel gemakkelijk composteert. Er ontstaat een prachtige humusrijke mest.

De ruige mest uit de potstal ligt op het weiland

Het wintervoer wordt op het eigen land geoogst. Deels in grote ronde balen, maar ook in kleine pakjes hooi die we zelf kunnen persen. Hooitijd is altijd een hoogtepuntje in het jaar!

IMG_2758Hooipersen
Het gras ligt aan de wiers om straks  in grote ronde balen geperst te worden

In de winter krijgen de schapen bierbostel gevoerd en een weinig biks. Bierbostel is een restproduct van de bierbrouwerij. De suikers zijn er uitgehaald en daar wordt het bier van gemaakt. Wat overblijft is een soort dikke brij. Het is een heel gezond product voor de schapen. Ze vinden het heerlijk en geven er goed melk van. Op deze manier wordt “afval” van de voedingsmiddelenindustrie een zeer waardevol voedingsmiddel  voor de schapen.

DSC_0298[1]Het lossen van bierbostel

De dieren hebben een mooi leven bij ons. Toch komt er een moment de ze naar de slager moeten. Persoonlijk heb ik daar niet zo’n moeite mee. Ik ben ermee opgegroeid. En in de vrije natuur worden ook dieren doodgemaakt. Wel belangrijk vind ik dat het professioneel en met zo weinig mogelijk stress gebeurt. Onze schapen gaan naar een goede slachter dicht in de buurt. Ik kan echt heel erg genieten van lamsvlees en dat het dan ook nog van de eigen boerderij komt maakt het extra lekker!

IMG_4488 Stukje lamsbout vacuüm verpakt

IMG_4033Verrukkelijk op de barbecue

We hebben veel bomen op het erf. Dit trekt veel zangvogels zoals de merel en het winterkoninkje.  Het overschot aan hout verdwijnt in de houtkachel die ons hele huis warm stookt middels een warmtewisselaar naar de cv. Ieder jaar hebben we ongeveer 20 m3 hout nodig. Een flinke klus, maar de moeite waard!

IMG_4539De houtkachel die is aangesloten op de cv-installatie

DSC_0402[2]Een flinke klus

Arjan heeft naast het boerderijleven zingen als hobby en Karin heeft de groentetuin en yoga als grote passie.

Wij zijn dankbaar dat we gezond zijn, dat we drie schatten van kinderen hebben, dat we inmiddels drie kleinkinderen hebben die we vaak zien, dat we op zo’n mooi plekje wonen en dat we op dat mooie plekje een heel leuk bedrijfje hebben waarmee we als zelfstandig ondernemer ons brood kunnen verdienen.

Hanneke de Boer 0014Kleinkind Isa

Meer over recreatie op de Manuelhoeve:

www.manuelhoeve.nl