Manuelhoeve

Zwoegerziekte-onderzoek

Vandaag is dierenarts Jan van Wees geweest. Enige tijd geleden kreeg ik melding van de Gezondheidsdienst dat de schapen weer gecontroleerd moeten worden op zwoegerziekte.  Zwoegerziekte (een virus) is een langzaam optredende, slepende longaandoening met uiteindelijk de dood tot gevolg. De eerste verschijnselen zijn dat de dieren wat trager worden, mager en dat ze een versnelde pompende ademhaling krijgen. Dieren raken besmet via de moedermelk van schaap op lam en, in mindere mate, door ademcontact. Zwoegerziekte is in het bloed aan te tonen door te kijken of er antistoffen tegen zwoegerziekte aanwezig zijn. Ons bedrijf is gecertificeerd zwoegervrij. Deze vrije status kunnen we behouden door eens per twee jaar buisjes bloed af te laten tappen en deze worden dan met het nummer van het schaap erop opgestuurd naar de Gezondheidsdienst voor Dieren waar ze worden onderzocht. Steeds is het heel belangrijk dat onze schapen niet in aanraking (bijvoorbeeld over sloot springen) komen met andere schapen, bijvoorbeeld van buren.  Nu hebben wij het geluk dat er om ons heen niet veel schapen zijn en de enige buurman die schapen heeft, het Rundveemuseum Aat Grootes, is óók zwoegervrij. Dus als er dan een keer contact zou zijn, is dat niet erg. Daar ben ik wel heel blij mee.

Vandaag is de dierenarts dus geweest. We hebben de schapen ouder dan 1 jaar bloed afgenomen. Een flinke klus. Dat is niet zo erg. Maar tevens is het altijd wel spannend hoe de uitslag zal zijn. Waarschijnlijk is het wel goed. Er zijn geen gekke dingen gebeurd de afgelopen jaren. Maar toch, eerst hebben. En de afgelopen jaren zijn er toch verschillende fokkers hun status kwijtgeraakt omdat er positieve reageerders waren. Dat kost veel geld en kopzorg.

Tevens hebben we de dieren die dit najaar gedekt gaan worden geënt tegen Q-koorts. Dat is verplicht omdat we een bedrijf met een publieksfunctie (camping, lammetjesdag in maart) hebben.