Te koop

 

Er zijn op dit moment geen kunekunes te koop.

 

 

Infomatie kunekunevereniging Nederland:

Kunekunes kopen? Opletten! 

De Kunekune Vereniging Nederland (KKVN) behartigt de belangen van Kunekune varkens en hun eigenaars, liefhebbers en fokkers in Nederland en verschillende andere landen op het Europese continent.  

Kunekunes zijn kleine, vriendelijke varkens, oorspronkelijk afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Ze staan bekend om hun aansprekende uiterlijk, met hun fraaie vacht in allerlei aantrekkelijke kleuren en hun opvallend vriendelijke uitstraling. Kunekunes zijn niet de allerkleinste varkens, maar wel de gemoedelijkste. Hun bijzondere, rustige en vriendelijke karakter is de belangrijkste eigenschap waarom velen verknocht aan dit fantastische varkensras zijn geraakt.  Op internet worden veel varkens te koop aangeboden onder de naam Kunekune. Vaak gaat het daarbij helaas om rasloze varkens of kruisingen. “Afrika kunekunes” en “mini-kunekunes” bestaan niet; dit zijn fantasienamen voor kruisingen en rasloze varkens. Deze varkens hebben meestal niet de bijzondere karaktereigenschappen die de raszuivere Kunekunes kenmerken.  

Alleen Kunekunes met een stamboom van de KKVN (of de Engelse, Nieuwzeelandse of Amerikaanse zusterverenigingen) zijn gegarandeerd raszuivere, echte Kunekunes. Varkens met een KKVN stamboom zijn gefokt volgens ons reglement, waarbij gebruik gemaakt wordt van het fokprogramma ZooEasy. Dat zorgt ervoor dat het inteeltpercentage laag blijft (in elk geval kleiner dan 6,2%), en dat erfelijke aandoeningen uitgesloten worden. Hiervoor moeten de fokkers vaak heel wat moeite doen, bijvoorbeeld ver reizen voor een dekking, of nieuwe dieren importeren uit het buitenland. Daarom is een stamboekdier vaak wel wat duurder dan een stamboomloos varken. Echter, die meerprijs is een stamboekdier echt meer dan waard! 

Het aantal Kunekunes in Nederland is zo klein (enkele honderden in totaal, met slechts 4 berenlijnen en 7 zeugenlijnen), dat zonder stamboek (en het daarbij behorende fokprogramma) inteelt echt onvermijdelijk is. Inteelt leidt tot een zeer grote kans op erfelijke aandoeningen, een zwakke gezondheid en een sterk afgenomen levensverwachting. Koop daarom geen Kunekune varkens zonder stamboom! 

Overweegt u Kunekunes aan te schaffen, bezoek dan onze website www.kunekuneverenigingnederland.nl voor adressen van betrouwbare fokkers. En neem vooral contact op met de op de site genoemde fokkers, of met het bestuur van de KKVN, wanneer u meer informatie wilt. Wij geven u graag deskundig advies! 

Dinant Sok